Az Európai Unió mobilitási partnerségi megállapodást kötött Fehéroroszországgal

Az Európai Unió mobilitási partnerségi megállapodást kötött Fehéroroszországgal
kép forrása: en.wikipedia.org

Brüsszel/Luxembourg, 2016. október 13., csütörtök (MTI) – Az Európai Unió mobilitási partnerségi megállapodást kötött csütörtökön Fehéroroszországgal a migráció, a menekültügy és a határvédelem területén történő szorosabb együttműködés érdekében.

 

Az egyezmény aláírására az uniós belügyminiszterek luxembourgi tanácskozásának keretében került sor a partnerségben résztvevő tagállamok – Bulgária, Finnország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország és Románia – képviselői, illetve fehérorosz kollégájuk között.

“Ez a mobilitási partnerségi megállapodás fontos lépés az Európai Unió és Fehéroroszország közötti migrációs és menekültügyi együttműködés erősítésében. Ha az EU sikeres akar lenni a migrációs kihívások kezelésében, akkor fokoznunk kell az együttműködésünket a Fehéroroszországhoz hasonlóan fontos szomszédos államokkal” – mondta Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter kiemelte, hogy a migrációs áradat hatékony kezelését lehetővé tevő, az illegális bevándorlás és az embercsempész-hálózatok felszámolását célzó egyezség mindemellett “közelebb is hozza” egymáshoz a fehérorosz és az uniós szakembereket.

Az Európai Unió korábban hasonló megállapodást kötött Moldovával, Grúziával, Örményországgal, Azerbajdzsánnal, valamint Marokkóval, Tunéziával és Jordániával is.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás