Avramopulosz: továbbra is rendkívül lassan halad a menedékkérők áttelepítése

Avramopoulos
forrás: en.wikipedia.org

Brüsszel, 2016. március 10., csütörtök (MTI) – Továbbra is rendkívül lassan halad a menedékkérők Európai Unión belüli áttelepítése, számos tagállamba eddig egyetlen embert sem helyeztek át az erre szolgáló mechanizmus keretében – tájékoztatott Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős EU-biztos az uniós belügyminiszterek csütörtöki brüsszeli tanácskozása után.

 

A görög uniós biztos arról számolt be, hogy a 160 ezer menekült áttelepítését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott mechanizmus keretében eddig mindössze 885 embert helyeztek át. Szerinte az lenne kívánatos, ha havonta legalább hatezer menedékkérőt áttelepítenének az uniós tagállamok között.

Az uniós és török vezetők hétfői rendkívül csúcstalálkozóján született elvi megállapodást Avramopulosz fordulópontnak minősítette, mindazonáltal leszögezte, hogy fontos részleteket kell még kidolgozni.

Dimitrisz Avramopulosz elmondta, hogy a Görögországban és Olaszországban tervezett tizenegy uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központ közül nyolc már működik. Ennek ellenére leszögezte, hogy segíteni kell Athénnak a humanitárius válság kezelésében, mert egyedül nem tudnak megoldani egy ennyire bonyolult és összetett problémát.

A közös sajtótájékoztatón Klaas Dijkhoff, az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára hangsúlyozta: most, hogy véget ért a menekültáradat a nyugat-balkáni útvonalon, itt az ideje annak, hogy a tagállamok eleget tegyenek a kötelezettségeiknek és felgyorsítsák a menedékkérők Európai Unión belüli áthelyezését.

A holland államtitkár elmondta, a tárcavezetők üdvözölték a hétfői csúcsértekezleten kötött elvi megállapodást, az ugyanis segíthet megfékezni a menekültáradatot és emberéleteket menthet.

Dijkhoff emellett arról is beszámolt, hogy az ülésen az európai határ- és parti őrség létrehozásáról is tárgyaltak. Az államtitkár – mint mondta – elégedett az eddigi fejleményekkel és bízik benne, hogy áprilisra sikerül megállapodásra jutni az ügyben.

Az uniós belügyminiszterek csütörtöki brüsszeli tanácskozásának főként a terrorizmus elleni harc és a migrációs válság kezelésének kérdése áll a középpontjában.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás