Ausztria 75 katonával segítené a magyar-szerb határ védelmét

Hans Peter Doskozil
korábbi felvétel: Rábaszentmárton, 2016. június 17. Hans Peter Doskozil osztrák védelmi- és sportminiszter a magyar és osztrák ország honvédelmi és belügyminiszter találkozója után tartott sajtótájékoztatón az ausztriai Rábaszentmártonban 2016. június 17-én. MTI Fotó: Varga György

Bécs, 2016. szeptember 1., csütörtök (MTI) – Ausztria 75 katonát készül küldeni a magyar-szerb határ biztosításának segítésére – közölte Hans Peter Doskozil védelmi miniszter a Kurier című bécsi lap csütörtöki számában megjelent nyilatkozatában.

 

A tárcavezető tájékoztatása szerint az osztrák katonák szállítási, felderítési és elsősegélyhez kapcsolódó feladatokat látnának el, és már októberben Magyarországra érkezhetnek. Doskozil szerint a cél az, hogy a két ország közösen dolgozzon a határok őrzésén.

“Jelenleg nő a Törökországból Görögországba érkező menekültek száma, és hamarosan Olaszország is elér terhelhetőségének határához” – mondta a lapnak. A Kurier megjegyzi: emiatt támogatja az osztrák hadsereg a magyar-szerb határ védelmét.

Az osztrák hadsereg tavaly ősz óta a belügyminisztériumi munkát támogató műveleti tevékenységet végezhet annak érdekében, hogy fent tudják tartani az ország biztonságát és a rendet. Eddig a katonák az osztrák határ mentén elsősorban humanitárius segítséget nyújtottak, de az osztrák határ őrizetében is segítették a rendőrség munkáját. Július közepén Ausztria abban állapodott meg Magyarországgal, hogy húsz rendőrt küld a magyar-szerb határhoz, így támogatva a magyar határ védelmét. A rendőrök augusztus elején kezdték meg a munkát.

A lap kiegészítése szerint ez az együttműködés számos tárgyalást feltételez a magyar féllel, hiszen az Ausztriában jogi előkészítés alatt álló szükségállapot akkor működhet, ha Magyarország befogadja az osztrák határról visszatoloncolt menekülteket.

A védelmi miniszter a jövő keddi kormányülésen mutatja be az újabb biztonsági intézkedések csomagjáról szóló tervezetét, amelyről a parlament főbizottsága dönt majd. A kormány várhatóan még kedden véglegesíti a menekültügyi szükségállapot elrendeléséről szóló tervezetét is. A szükségállapot életbe lépése esetén a menedékkérőket már az osztrák határnál visszautasítanák. Ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el.

Az osztrák parlament április végén fogadta el a menekültügyi törvény szigorítását, amelynek értelmében a kormány parlamenti jóváhagyással szükségállapotot hirdethet a közrend és a belbiztonság veszélyeztetettsége esetén.

A szükségállapot bevezetéséről szóló rendelet tervezetét hírek szerint már jövő héten jóváhagyásra és véleményezésre küldhetik az illetékes szerveknek. A jóváhagyási folyamat négy héten át tart majd, ezt követően a kormány, majd pedig a parlament főbizottsága elé kerül a tervezet.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás