Ukrán válság – Andrzej Duda: sürgetni kell Oroszország kivonulását a Krímből

Andrzej Duda
Andrzej Duda, korábbi felvétel, forrás: commons.wikimedia.org

Varsó, 2016. március 30., szerda (MTI) – A Nyugatnak sürgetnie kell a Krím elcsatolása előtti geopolitikai viszonyokhoz való visszatérést, Oroszország kivonulását az ukrán félszigetről – jelentette ki Andrzej Duda lengyel államfő szerdán, a lengyel közszolgálati televízió által közvetített washingtoni előadásában.

 

A lengyel elnök, aki a csütörtökön kezdődő washingtoni atomcsúcsra érkezett az Egyesült Államokba, szerdán a National Press Clubban tartott előadást.

Beszédének jelentős részében Andrzej Duda a NATO keleti szárnyának – Lengyelország által szorgalmazott – megerősítésével foglalkozott. Ebben a vonatkozásban kitért az ukrán válságra, amelyről kijelentette: a második világháború óta először fordult elő, hogy Európában erőszakkal eltolták egy ország határát. A Krím félsziget Oroszország általi elfoglalására utalva leszögezte: komoly aggodalom áll fenn, hogy “Európának ebben a részében véget értek a békés idők”. Úgy értékelte: a NATO-nak reagálnia kell az ukrajnai háború során történtekre, ezért is szükséges a szövetség állandó katonai jelenléte térségünkben.

“Európának semmiképpen sem szabad egyetértenie az Oroszország ellen kivetett szankciók enyhítésével, mert ez az agresszív politika jóváhagyását jelentené” – szögezte le. Mint mondta, sem Lengyelország, sem Európa egésze nem kívánja Oroszország elszigetelését, a visszatérést a hidegháborúhoz, de a Krím elcsatolása “nagyon veszélyes precedens, amelyet komolyan kell venni”.

A lengyel államfő kitért az európai migrációs válságra is. Úgy értékelte, hogy az Európai Unió eddig semmiféle átfogó programot nem terjesztett elő a válság kezelésére, nem folytat következetes és hatékony, a válság valódi megoldását célzó politikát. Ahhoz, hogy az EU-török csúcstalálkozón elért megállapodás eredményes legyen, meg is kellene azt valósítani, ennek jeleit azonban egyelőre nem látni – húzta alá Andrzej Duda. Megerősítette: Lengyelország nem fogadna el egy újabb uniós menekültelosztási javaslatot, mert nem ért egyet a “migránsok kényszerű átköltöztetésével”.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás