Alfano: Olaszország körültekintően ellenőrzi a partjaira érkező migránsokat

Angelino Alfano
kép forrása: www.flickr.com

Róma, 2016. augusztus 15., hétfő (MTI) – Semmilyen bizonyíték nincsen arra, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet harcosai a líbiai partokról indulnak el Olaszország felé – mondta korábbi titkosszolgálati értesüléseket tagadva Angelino Alfano belügyminiszter az olaszországi biztonsági helyzetről tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.

 

Kijelentette, hogy semmi nem támasztja alá az olasz sajtóban megjelent híreket, miszerint az IÁ dzsihadista harcosai a líbiai Szirt városából menekülve, a migránsok között megbújva érkeznek Olaszországba. Így nyilatkozott többek között az olasz titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság elnöke is.

Az olasz belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az olasz hatóságok szakértelemmel és körültekintően ellenőrzik az olasz partokra érkezőket. Elismerte, hogy az olasz ellenőrzési rendszer 2014-ben még nem volt annyira hatékony, mint a most alkalmazott, fényképes azonosítás. Megjegyezte, hogy azokat, akiknek nincs joguk Olaszországban maradni, kiutasítják.

“Olaszországban működik a terrorellenes megelőzés, Olaszország biztonságban van” – szögezte le Angelino Alfano, hangsúlyozva viszont, hogy egyetlen ország sincs abszolút biztonságban.
Elmondta, hogy 2015 eleje óta 109 embert utasítottak ki Olaszországból terrorizmus pártolásának gyanújával, közöttük kilenc imámot. Nyolcvanöten vannak előzetes letartóztatásban terrorizmus gyanújával, valamint 110 olyan embert világítottak át, aki a gyanú szerint a Közel-Keleten idegen harcosként küzdött.

A belügyminiszter a minden évben szokásosan augusztus 15-én tartott olasz nemzetbiztonsági bizottsági ülés után nyilatkozott. Elmondta, hogy az utóbbi egy évben több mint 1800 új rendőrt vettek fel, és év végéig az olasz rendőrség létszáma még 500-zal emelkedik.

Az utóbbi egy évben több mint 2,4 millió bűncselekményt követtek el Olaszországban, hét százalékkal kevesebbet, mint a megelőző évben. Ebből 398 volt a gyilkosság, ezen belül 49 ember halála a szervezett bűnözés számlájára írható. Több mint 32 ezer rablást és több mint 1,3 millió lopást követtek el.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás