AI: A szíriai menekültek tömeges, jogszerűtlen visszaküldése az EU-török megegyezés hibáira mutat rá

Amnesty International
forrás: news.yahoo.com

 Budapest, 2016. április 1., péntek (MTI) – Az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs egyezmény végzetes hibáira mutat rá, ahogy tömegesen és jogszerűtlenül kényszerítik vissza Törökországból a véres polgárháború által romba döntött Szíriába a menekülteket – írta pénteken kiadott közleményében az Amnesty International (AI) nevű jogvédő csoport.

 

John Dalhuisen, a szervezet európai és közép-ázsiai igazgatója úgy vélte, hogy “ezt az alkut csak kemény szívvel, a nemzetközi jogot meggondolatlanul figyelmen kívül hagyva lehet végrehajtani.”

Dalhuisen közlése szerint “az EU vezetői annyira kétségbeesetten zárnák le a határaikat, hogy szándékosan figyelmen kívül hagyták a legalapvetőbb tényeket: Törökország nem biztonságos ország a szíriai menekültek számára, sőt, napról napra kevésbé biztonságos”.

A szervezet által Törökország déli tartományaiban, például Hatay területén végzett legfrissebb kutatás szerint január közepe óta a török hatóságok szinte mindennapos gyakorlatává vált, hogy körülbelül 100 fős, szíriai férfiakból, nőkből és gyerekekből álló csoportokat gyűjtenek össze és küldenek vissza Szíria felé. Az AI által feltárt esetek egyikében három kisgyermeket arra kényszerítettek, hogy szüleik nélkül térjenek vissza a polgárháború sújtotta országba, egy másik esetben pedig egy nyolc hónapos terhes nővel tették ugyanezt.

Az AI közleménye kiemelte: a török, az európai uniós és a nemzetközi joggal is ellenkezik a menekültek visszaküldése Szíriába bármilyen formában.

“Az EU nem gyakorol nyomást Törökországra, hogy fokozza a szír menekülteknek biztosított védelmet, hanem pontosan az ellenkezőjére ösztönzi őket” – hangsúlyozta Dalhuisen. “Nagyon valószínű, hogy Törökország az elmúlt hét-kilenc hét alatt több ezer menekültet küldött vissza Szíriába. Ha a megegyezés végrehajtása a terv szerint halad, nagyon nagy esély van rá, hogy az EU által Törökországba visszaküldött menekültek bizonyos részére is ez a sors vár.”

Az EU és Törökország március 18-án állapodott meg a Törökországból az EU felé irányuló illegális migráció visszaszorítását célzó közös intézkedésekről. A március 20. óta hatályos megállapodás legfőbb pontja szerint a Törökországból az Égei-tengeren Görögországba illegálisan átkelő menedékkérőket ügyük elbírálása után vissza kell küldeni Törökországba, és a tehermegosztás jegyében az uniós tagországok – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit az illegális határátlépés miatt a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Jelenleg körülbelül 200 ezer, otthona elhagyására kényszerített ember tartózkodik a török-szíriai határ 20 kilométeres körzetében. A humanitárius segélycsoportok és a táborok lakói szerint a határhoz közeli menekülttáborokban borzasztó állapotok uralkodnak.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás