AI: nincs összhangban a kormányok menekültpolitikája a közvéleménnyel

Amnesty International
forrás: news.yahoo.com

London, 2016. május 19., csütörtök (MTI) – Számos országban a közvélemény sokkal szívesebben látja a háborús övezetekből menekülőket, mint a kormányok – áll az Amnesty International (AI) csütörtökön Londonban ismertetett átfogó globális tanulmányában, amely szerint globális átlagban az emberek 80 százaléka kész befogadni hazájába menekülteket.

 

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének megbízásából a GlobeScan közvélemény-kutató és tanácsadó hálózat 27 országban összesen 27 ezer ember megkérdezésével mérte fel a lakosság hozzáállását a menekültek befogadásához. A vizsgálat Magyarországra nem terjedt ki.

Az AI az adatok felhasználásával új indexet állított össze, amely különböző súlyozásokkal azt méri, hogy a megkérdezettek hány százaléka hajlandó befogadni menekülteket hazájába, városába, szűkebb lakókörnyezetébe, illetve saját lakásába. A Refugees Welcome Index ennek alapján nullától 100 pontig terjedő skálán rangsorolja a vizsgált országokat.

A felmérés alapján összeállított listát Kína vezeti 85 ponttal, utána Németország, Nagy-Britannia, Kanada és Ausztrália következik a felső ötös mezőnyben 84, 83, 76 és 73 ponttal.

A lista utolsó, 27. helyére Oroszország került alig 18 ponttal. A vizsgálatba bevont másik kelet-európai ország, Lengyelország a 24. helyen áll 36 ponttal.

A globális felmérés szerint a megkérdezettek átlagosan 10 százaléka lenne hajlandó befogadni menekülteket saját otthonába. Az átlagon belül Kínában az így nyilatkozók aránya 46 százalék, Nagy-Britanniában 29 százalék, Görögországban 20 százalék volt, Oroszországban azonban csak 1 százalék.

A vizsgálatba bevont emberek közül globálisan 32 százalék mondta azt, hogy elfogadná menekültek letelepedését lakókörzetében, 47 százalékuk nem kifogásolná, ha városa vagy faluja menekülteket fogadna, 80 százalék pedig hajlandó lenne országába menekülteket beengedni. A vizsgált 27 ország közül 20-ban 75 százaléknál nagyobb azoknak az aránya, akik beengednének menekülteket hazájukba – áll az Amnesty International tanulmányában.

Az emberi jogi szervezet szerint globális átlagban csak 17 százalék nem fogadna be még országába sem menekülteket. Oroszország az egyetlen, ahol a közvélemény több mint egyharmada elutasítja a menekültek befogadását: a megkérdezett oroszok 61 százaléka mondta azt, hogy nem engedne be menekülteket hazájába.

A GlobeScan globális vizsgálatában megkérdezettek 73 százaléka értett egyet általánosságban is azzal, hogy a háborúk vagy az üldöztetés elől menekülőknek menedéket kell nyújtani más országokban, 66 százalék szerint pedig saját kormányának is többet kellene tennie a menekültek megsegítéséért. Németországban 76 százalék, Görögországban 74 százalék, Jordániában 84 százalék várná el, hogy kormánya több segítséget nyújtson a menekülteknek.

Ebben a részkérdésben ismét Oroszország került az utolsó helyre, ugyanis a megkérdezett oroszok 26 százaléka szeretne aktívabb kormányzati fellépést a menekültek érdekében.

Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára a felmérés globális adataihoz fűzött kommentárjában közölte, hogy az emberi jogi szervezet maga sem számított ilyen erőteljes szolidaritásra a menekültek iránt.

Shetty szerint a Refugees Welcome Index feltárja, hogy a kormányok milyen szégyenteljes módon űznek rövid távú politikai játszmát a háború és az elnyomás elől menekülők életével, gyakran idegengyűlölő, menekültellenes retorikától sem visszariadva támogatottságuk növelése végett.

Az Amnesty International főtitkára szerint a felmérés arra vall, hogy a kormányok nem hallgatnak a menekültek befogadására kész csendes többségre, és a menekültválságra adott embertelen válaszlépéseik messze nincsenek összhangban saját polgáraik nézeteivel.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás