A feltorlódás nyomásgyakorlás

Orbán Balázs
Orbán Balázs (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Budapest, 2016. július 25., hétfő (MTI) – Nyomásgyakorlást jelent, részben az embercsempészek részéről, ha újra és újra ezrek torlódnak fel például a magyar-szerb határon – jelentette ki a Migrációkutató Intézet Főigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

 

Ez humanitárius szempontból sem szerencsés, ezt jól mutatja a görög-macedón határon korábban Idomeninél kialakult helyzet, ahol humanitárius katasztrófa alakult ki – közölte Orbán Balázs.

Úgy vélekedett: ugyan a balkáni útvonalon az államok törekednek a határok lezárására és erről szól az EU-török megállapodás is, ám a migránsok mégis megtalálják a réseket, és időről időre feltorlódnak – emlékeztetett azzal kapcsolatban, hogy a szerb-magyar határon újra több mint kétezer migráns vár arra, hogy továbbindulhasson Nyugat-Európába.

Ezzel együtt a balkáni útvonalon nem tapasztalható egyelőre olyan mértékű menekülthullám, mint az elmúlt évben – fűzte hozzá.

Arról is szólt: abban egyetértés mutatkozik az EU-ban, hogy az érkezők számát csökkenteni kell.

Ám amíg a nyugat-európai országok szerint évi 300-500 ezer migránst érdemes megtartani, a visegrádi négyeknek az az álláspontja, hogy a migrációt teljesen meg kell állítani – mondta Orbán Balázs.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás